Op zondag 20 maart vond de eerste editie van de 60 van Walcheren  plaats. Eigenlijk was het de bedoeling dat deze Zeeuwse Ultraloop van 65km al in 2019 plaats zou vinden, maar vanwege Covid-19 heeft de organisatie het evenement al 2 keer uit moeten stellen. De dag startte met een waterig zonnetje met een gevoelstemperatuur van 1 max 2 graden Celsius en een schrale zuidoostenwind.  Om 9:00 viel het startschot voor de 22 ingeschreven ultra lopers. Daarna was het om 9:15 de beurt aan 170 lopers die zich in teamverband of duo’s hadden ingeschreven. Zeeland Running was bij deze eerste editie vertegenwoordigd met 3 teams en 1 individuele atleet Johan Spruit. Hieronder lees je hun bijzondere ervaringen!

Team 1: Erik, Arnoud, Kevin en Bart

Op zondagochtend reed er in alle vroegte een Volkswagen Polo’tje gevuld met lopers Erik, Arnoud, Kevin en Bart richting Vrouwenpolder. Het bleef tot het laatste moment spannend of we met een team van vier aan de start konden verschijnen, vanwege griep bij een paar lopers en een last-minute blessure van Rico. Kevin was zo sportief om als vierde loper aan te sluiten. We stonden redelijk fit en vol goede moed aan de startlijn. Om 9.15 uur klonk het schot voor de estafetteteams. Bart liep tot het eerste wisselpunt en kwam als derde bij de sluizen van Veere op 7 km. Erik nam het startnummer over en stoof in een tempo van 3:45 min/km naar het wisselpunt bij het Zeeuwse Veilinghuis in Middelburg. Hierna was het de beurt aan Kevin die 6 km verder ten zuiden van Ritthem het stokje aan Arnoud gaf. Bij Vlissingen liepen we op een tweede plek van de teams, zaak om dit vast te houden! Zo ging het 10 wisselpunten goed met het tempo en bracht de Polo de rest op tijd naar het volgende wisselpunt. Bij het 11de punt in Oostkapelle was Speedy Gonzalez Kevin sneller dan de auto ons kon vervoeren. Kevin was gelukkig zo slim om door te lopen en de laatste 6 km over het strand te lopen in plaats van Arnoud. We reden snel door naar de finish en liepen Kevin tegemoet. Na 4 uur en 36 minuten kwamen we als tweede team over de streep! Een spannende finale, want een minuut later kwam het derde team aan. Een geslaagde dag en een mooie ervaring om een estafette rond Walcheren te lopen!

Team 2: Judith, Hans & Eric

Eindelijk was het dan zover, na een lange strijd tegen corona, mochten we weer deelnemen aan een wedstrijd en wat voor een wedstrijd: de 60 van Walcheren met de mooiste stukken van Zeeland in één ronde samengevat. Een wedstrijd met de nodige variatie en uitdaging onderweg. Wij als ‘team 2 van Zeeland Running’ gingen met zijn drieën van start met de gedachte: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!’’.

De 65 kilometer hebben we in onderling overleg verdeeld en de race kon wat ons betreft beginnen. De route was prachtig en afwisselend, de motivatie om voor elkaar te werken en samen de uitdaging aan te gaan was mooi om te ervaren. Daarbij was het voor ieder van ons een nieuwe ervaring om elkaar af te lossen en ‘koud’ weer te starten voor de volgende run. Het gemene koude windje onderweg maakte dit tot een extra uitdaging. Ons lijf sputterde in het begin wel eens even tegen, maar al snel hadden we de flow weer te pakken. De rit in de auto naar de wisselpunten maakte dat we bij konden tanken en de onderlinge humor gaf ons de boost voor steeds weer een nieuwe run.

Uiteindelijk was het een geweldige belevenis met als team-resultaat: een mooie 4e plek waar we trots op zijn. Net als dat we trots zijn op onszelf zijn we ook trots op de andere teams en geven we een diepe buiging voor teamlid Johan die deze zware tocht alleen heeft volbracht.

Volgend jaar gaan we de uitdaging zeker weer aan.

Team 3: Maroeska, Muriel, Laura en Jos

Het plan was om bij elk wisselpunt het stokje door te geven. Een en ander hield in dat terwijl 1 loper/loopster een etappe voor zijn/haar rekening nam, de anderen met de auto naar het volgende punt reden. De omstandigheden waren goed en het tempo lag hoog. Op de 5km werden dan ook diverse officieuze PR’s verbeterd. Een keer ging de wissel bijna mis, omdat het punt niet goed stond aangegeven. Het was erg gezellig om met dit team een rondje Walcheren te lopen. Met een keurige totaaltijd van 5 uur 20 werd gemiddeld ruim 12km per uur afgelegd en eindigden we in een keurige middenmoot. Na afloop kreeg iedere deelnemer een hoodie met 60 van Walcheren opdruk als aandenken.

Individueel; Johan Spruit – meefietser Patrick van Iersel

Om 7:30 stond Johan voor mijn deur en vertrokken we richting Vrouwenpolder waar om 9:00 uur het startschot zou worden gelost. Een waterig zonnetje scheen door de voorruit, maar met een oostenwind was het verre van warm.

Erwin Harmes ging er direct na de start vandoor en liet de rest van het “peloton” weten dat hij van plan was om de eerste editie op zijn naam te schrijven. De tweede groep bestond uit de AV-ers Leonie Ton, Johan Spruit, Frank Houweling, aangevuld met niemand minder dan Huub van Noorden, Ruud Hoosemans en Wouter de Vries. De stemming zat er lekker in en er werd onderweg volop geklessebest. Moet je nagaan, het tempo lag zo rond de 4:30 – 4:45 min/km, dus dat moet dan kunnen. De eerste 6km van het parcours loopt van Vrouwenpolder naar het prachtige stadje Veere waar we ook de eerste drankpost passeerden. Daarna ging het tempo omhoog richting de 4:20 – 4:25 min/km. Richting Middelburg maakt het parcours dan een knik en gaat via het industrieterrein richting Nieuw en st. Joosland. Erwin was al lang uit beeld en schijnbaar had hij bij km 15 al 10 minuten voorsprong. Vanaf Fort Rammekens valt het peloton uiteen, maar Johan bleef vooraan in de groep actief meelopen. Het zonnetje was inmiddels verdwenen en er vielen wat lichte spetters.

Na 30 kilometer arriveerden we in Vlissingen en richting het Nollebos kwam een einde aan de samenwerking in het peloton. Leonie en Huub gingen er volgens mij als eerste vandoor en Johan besloot wijselijk zijn eigen plan te trekken. De kenners weten dat er vanaf Dishoek naar Zoutelande flink wat duinen en hoogtemeters moeten worden overwonnen en het is gekkenwerk als je daar al in het rood gaat lopen.

Vanaf Zoutelande verloopt de 60 van Walcheren over het parcours van de Kustmarathon, maar dan tegengesteld natuurlijk. Af en toe een aanmoediging van een toerist of een wandelaar, maar over het algemeen was het een dag waarop je lekker in jezelf kon keren. Op het 50km punt begon het dan toch echt zwaar te worden, maar Johan bleef op zijn horloge kijken en wilde perse tussen de 5 en 5 uur 15 uur finishen. Er stak een smerig noordoosten windje op en dus werd het extra taai. Ik fietste met Berry lekker door de Manteling uit de wind en onze maat blies zijn laatste adem uit in de Zandbak van Breezand. We zagen hem in de verte al met zijn gele shirt afsteken tegen de grijze lucht. Zijn gezicht sprak boekdelen. De laatste kilometer liep Johan met zijn kinderen Wesley en Levi. Hij passeerde de finishboog in een tijd van 5:29:32 (bijna 12 km per uur gemiddeld). Onze vriend Harmes had die dag gewonnen en zat ingewrapt in folie met paarse lippen bij de EHBO. Er kon nog een lachje vanaf en ik kon duidelijk zien dat hij wel een biertje kon gebruiken.

De uitslagen:

65 van Walcheren individueel:

5. Johan Spruit 5.29.32

Estafette:

2. Zeeland Running 1: Erik Janse, Arnoud Rijk, Bart Verhaeghe en Kevin Bogaert 4:36:14
4. Zeeland Running 2: Eric van Eijkeren, Hans Tramper en Judith Goetheer 5:02:06
7. Team Zeeland 3: Maroeska Ars, Muriel Hofman, Laura Koster en Jos den Hollander 5:20:22

Groet Patrick van Iersel