door Jos den Hollander

Bij de marathon van Etten-Leur zette ons teamlid Patrick van Iersel een fantastische prestatie neer door als eerste te finishen bij de Mannen 55+. Zijn tijd was 3:02:46. Je kunt hier zijn verhaal lezen over deze marathon. Daarnaast werden de persoonlijke records verbeterd van Judith en Muriel die respectievelijk 1e en 3e werden in de categorie V45. Hun tijden waren 1:34:14 en 1:38:16 en beiden liepen ze een minuut van hun PR.

Er werd gelopen met de Stryd vermogensmeter, waarmee deze atleten al een tijdje trainen. De voordelen van een vermogensmeter zijn duidelijk. Je hebt niet de nadelen van een hartslagmeter (vertraagd) en hebt een directe meting. Daarnaast geeft de vermogensmeter aan dat je bij een helling op langzamer moet lopen en bij de helling af sneller om dezelfde moeite te doen (vermogen). Idem dito voor het lopen met wind tegen of wind mee.

De atleet heeft in plaats van een omslagpunt op hartslag, een omslagpunt op vermogen in Watts, de zogenaamde Critical Power (CP). Hij of zij traint dus niet met hartslagzones of tempozones met bovengenoemde nadelen.  De CP het vermogen waarmee je een 10 kilometer voluit kunt lopen. Op basis daarvan kan je aangeven op welk vermogen je een bepaalde afstand moet lopen:

5km 103%
10km 101%
15km 99%
10 Mijl 98%
Halve marathon 96.5%
Marathon 89%

Uiteraard is het noodzakelijk dat je CP je huidige conditie voorstelt dus als je 90 dagen geen wedstrijden hebt gelopen, dan is je CP ook niet accuraat. Judith en Muriel zouden de halve marathon dus beiden op 96.5% van CP moeten kunnen lopen. Patrick de marathon op 89%.

Voor Muriel gold dat de CP accuraat was aangezien ze 2 weken daarvoor een PR liep op de 10km in 44.02. Haar CP was toen gestegen naar 238 dus op basis daarvan zou ze de halve marathon 96.5% = 229.7 Watt kunnen lopen. Ze liep gemiddeld keurig op 230W en kwam dus zeer dicht in de buurt van het voorspelde wattage. Door goed in te delen had ze op het laatst zelfs nog iets over waarbij ze zelfs nog boven CP liep.

Omdat Judith al 3 maanden geen wedstrijd met de Stryd had gelopen was haar CP ook gezakt naar een waarde (261) die niet klopte met haar huidige vorm. Ze had de Kustmarathon wel gelopen maar zonder de stryd aan de schoen. Aan de trainingsresultaten kon ik echter zien dat ze behoorlijk in vorm was. Het plan vooraf was om tussen 255 en 265 watt te lopen. Ze liep zeer constant met de wind tegen in de eerste 8km, hield zich keurig aan de opgegeven wattages. Met de wind mee ging het een stuk harder maar wattage bleef constant. De laatste kilometers kon ze nog doortrekken naar 266 en 282W. Gemiddeld kwam ze uit op 265 en daarmee steeg haar CP naar 273W en dus de halve had ze op 96% van haar nieuwe CP gelopen.

Patrick had een CP staan van 244 Watt, wat voor een groot deel werd beïnvloed door zijn PR op de 10km van 3 september en zou op basis daarvan de marathon op 89% = 218W moeten kunnen lopen. De eerste kilometers gingen in 217W, in het zog van de groep waarin hij liep. Hij zat echter erg goed in de flow en raffelde alle volgende kilometers tussen 220 en 225 af. De laatste kilometer zette hij nog een tandje bij en die ging in 233W. Een prima prestatie waarbij hij op bijna 92% van CP heeft gelopen. Hij heeft niets laten liggen en moest het kopwerk in de tweede ronde voornamelijk zelf doen.