door Patrick van Iersel
foto door Martijn Lavooij

Op zaterdag 29 maart stond de 17de Van der Peijl Oosterscheldeloop op de planning. Het NK halve marathon in Venlo vond ik te kort op de CPC loop en daarom leek de 15k dichter bij huis een prima alternatief.

Thresholdtraining

Sinds een poosje heeft trainer Jos den Hollander mijn trainingen anders georganiseerd. In mijn trainingsschema’s verscheen de term (sub)threshold. Deze (voor mij dan) relatief korte trainingen van ongeveer een uur worden als uiterst efficiënte manier gezien om het duurvermogen te verbeteren, zonder een al te zware belasting op de sporters te leggen. Als je deze trainingen regelmatig doet, dan krijg je een spectaculaire verbetering op thresholdniveau. Threshold running is een manier van trainen om je snelheid te verbeteren op de langere afstanden met hardlopen. Denk aan de 10 kilometer, halve of de hele marathon. Met ’threshold’ wordt de lactaat drempel bedoeld: de maximale snelheid die je langere tijd kunt hardlopen zonder te verzuren. Je lichaam maakt bij inspanning melkzuur aan, te veel melkzuur in je benen kan ervoor zorgen dat je vermoeid raakt en moet stoppen. Doe je een threshold run, dan train je op die maximale hardloopsnelheid zonder te verzuren en leer je jouw lichaam om op den duur minder melkzuur aan te maken en het aangemaakte melkzuur sneller weer af te voeren. Je verhoogt met een threshold training dus je lactaat drempel, waardoor jij uiteindelijk sneller kan hardlopen.

Aanvankelijk was ik sceptisch over de (voor mij) nieuwe manier van trainen. De blokjes die ik via Final Surge – Gamin voorgeschoteld kreeg waren erg kort en ik werd niet echt moe van. Vaak was ik binnen een uur alweer terug van mijn training en minder voldaan als voorheen. Grote voordeel was wel dat ik me de dag na de training veel fitter voelde en de pijntjes veelal achterwege bleven. De eerste grote test was de CPC loop in den Haag. Ik voelde me fit en liep die dag een PR 1:27:01.

De race

De Oosterscheldeloop is een rondje van 7.5 kilometer over voornamelijk asfaltwegen en een klein stukje over klinkers door het dorp. Start en finish vinden plaats in de Dorpsstraat van Kattendijke waar je via de Oude Zeedijk een stuk richting Wemeldinge loopt en dan voor de polder weer terug naar Kattedijke. Met een graadje of 10-11 en windkrachtje 3-4 uit WNW voelde het fris aan. Gezien de weersvoorspellingen had ik me voorgenomen om me niet helemaal in de vernieling te lopen. Met teamgenoot Eric van Eijkeren had ik afgesproken om samen te starten en elkaar te helpen. Er ontstond een groepje met o.a Anjo Verhage en nog een paar voor mij onbekende lopers. De heenweg liepen we grotendeels wind mee richting Wemeldinge en daarna terug over de Stelhoekweg wind tegen terug naar Kattendijke. Denk je achter de dijk uit de wind te lopen dan heb je het mis. Door het channelling effect versnelde de wind achter de dijk en waaide we uit onze pamper. De eerste ronde werd er nog enigszins samengewerkt, maar waren het vooral Eric en ik die het tempo aangaven. Het tweede rondje ging Eric er vandoor. Al snel trok hij een gaatje van 10-15 meter, maar in no-time werd dat al 100 meter. Ik trok mijn eigen plan en wilde nog wat reserve houden voor de terugweg die ik nu volledig zelf tegen de wind in moest rennen. In de laatste kilometer kwam ik teamgenoot Anne tegen die iets riep van “je kan nog onder het uur finishen”, maar de versnelling was helaas te laat ingezet en kwam ik met 1:00:16 over de meet. Dik tevreden met een tweede plaats M55 en 15de overall.

Uitslag: Van der Peijl Techniek Oosterscheldeloop, 29-03-2025 : : my.race|result