Ons teamlid Patrick van Iersel liep mee in de Marathon van Eindhoven, om geld in te zamelen voor KWF Kankerfonds. Na een lange slepende periode van blessureleed liep hij een fantastische 3:07. Hieronder zijn verslag:

Lopen op vermogen marathon Eindhoven

2021 was voor mij een topjaar. Ik liep twee maal de marathon onder de 3 uur. De eerste keer was een onofficiële marathon in een tijd van 2:57:21 en de tweede keer op het NK marathon in Amsterdam in een tijd van 2:57:09. Tijdens de marathon van Amsterdam liep ik  gemiddeld 234 watt met een CP van 262. Tussentijds werd ik met een tijd van 3:10:31 vierde op de Kustmarathon in mijn leeftijdscategorie M45. Jammer genoeg werd ik een paar weken later pas 55 en was ik met dezelfde tijd op het hoogste podium geklommen.

Vorig jaar trainde ik vaak met mijn trainingsmaat Johan Spruit op schema’s van Jos. Hij gaf elke week via Final Surge app de trainingen door, die ik op mijn telefoon kon bekijken. De trainingen bestonden over het algemeen uit 1-2 baantrainingen/week, een rustige duurloop, heuveltrainingen en marathonblokken. De trainingen liep ik op vermogen die ik via de Stryd Workout app kon synchroniseren met met Garmin sporthorloge. Het horloge geeft aan of je het goede wattage loopt en de Stryd reageert als je bijvoorbeeld tegenwind hebt, of een heuvel op rent. Voor mijn was lopen met een vermogensmeter de uitkomst. Eerder liep ik in hartslagzones, maar dat werkte voor mij niet.

Lopen op vermogen tijdens de marathon van Amsterdam 2021

Na het NK volgde een periode van tegenslag. Ik kreeg long-COVID en later bleek ook dat ik artrose had in mijn linkerheup. Na 7 maanden misère ben ik dan toch weer voorzichtig gaan hardlopen. Mijn doel was de marathon van Eindhoven lopen voor KWF kankerbestrijding. Het zou mijn afscheidsmarathon worden in my hometown. Niet voor een tijd, maar vooral  om geld binnen te halen voor KWF. Aanvankelijk gingen de trainingen zeer moeizaam, maar na de aankoop van een paar Nike ZoomX Invincible Run FK2 had ik tijdens en na de trainingen geen pijn meer. De hardlooptrainingen werden gereduceerd naar max 3 in de week en ook de omvang in kilometers ging drastisch terug. Liep ik vorig jaar nog topweken van over de 100km, dit jaar was dat maximaal 60. De overige dagen bracht ik op de fiets door of ik ging naar de yoga studio. Na een aantal weken kwam de snelheid weer enigzins terug en kon ik weer eens een wedstrijdje lopen. Het vertrouwen groeide, maar de tijd begon te dringen. Ik had slechts 2 1/2 maand de tijd om me voor te bereiden op de marathon en daar moest ik het mee doen. Uiteindelijk kwam mijn CP voor de start uit op 232 watt 4.30 w/kg. Een stuk lager dan vorig jaar oktober, maar ik woog nu ook 5 kilo lichter.


Patrick in actie in Eindhoven

Op advies van Jos ben ik de marathon op 215 watt gaan lopen. Het weer was perfect! Bij de start met 5 graden wat fris, maar richting de finish liep de temperatuur op naar een graadje of 17. Na een kilometer of 10 liep ik in een groep met Karen Annendijck, Greet Verdonck en de twee hazen Timo van Houtem en Frank De Ville. De dames deden mee met het Belgisch kampioenschap marathon en liepen een lekker tempo. Tot 28 kilometer bleef de groep bij elkaar en daarna ging het tempo wat naar beneden en ben ik alleen doorgegaan. Tot 37 kilometer ging het erg goed. Tempo bleef strak, ik had geen pijn en genoot van mijn race. De laatste paar kilometers nam de wind wat toe, maar met de finish in zicht werd ik gedragen door het publiek. Ik finishte in een tijd van 3:07:21 met een average power van 216 watt, gemiddeld tempo 4:27/km. Mission completed!


Lopen op vermogen tijdens de marathon van Eindhoven 2022

Ik kijk zeer tevreden terug naar het hele proces en het uiteindelijke resultaat. Dromen mag, maar beter is het vooraf een realistisch plan te trekken en dat ook daadwerkelijk uit te voeren. Natuurlijk werd ik ook een beetje geholpen door de gunstige weersomstandigheden, maar ach… je mag ook een keer geluk hebben toch!?
Dank aan iedereen die mij geholpen heeft om deze dag onvergetelijk te maken. In het bijzonder mijn trainer Jos, mijn loopmaatje Johan en mijn familie.