Door Jos den Hollander

De lopers op de dinsdagavond op de atletiekbaan zullen het al wel hebben gemerkt. Sinds afgelopen week loopt er een laagvlieger rond bij de intervaltrainingen. Het betreft de Ethiopische hardloper Mebrahtu Werkineh Kiros die in de noodopvang van het AZC woont.

Mebrahtu is 20 jaar, afkomstig uit Ayba, wat ligt op 2400 meter hoogte in de Noordelijke provincie Tigray. Hij heeft in december in Nederland asiel aangevraagd en is zodoende vanaf het centrale meldpunt Ter Apel terecht gekomen bij de noodopvang in Goes. Hij leeft daar net als alle andere asielzoekers in sobere omstandigheden. Er is weinig privacy en hij maakt zelf zijn eten. Hij is vooral dankbaar dat hij in Nederland onderdak heeft kunnen krijgen. Er zijn wel wat activiteiten die worden georganiseerd maar hij houdt zich vooral bezig met muziek luisteren, schoonmaken en af en toe naar de supermarkt om iets te kopen met het leefgeld wat alle asielzoekers krijgen. Gelukkig is hardlopen zijn grote hobby en is het zijn droom om ooit mee te doen bij de Olympische spelen.

Om toch te kunnen doen wat hij zo graag doet stond hij tijdens een training opeens langs de atletiekbaan in Goes. Hij vroeg me of hij mocht meelopen en toen zag ik gelijk al dat het een goede loper was, zonder zijn achtergrond te kennen. Na de training vertelde hij dat hij professioneel atleet was en dat hij o.a. Letesenbet Kidey, de wereldrecordhoudster op de halve marathon, heeft gehaasd naar haar prestatie in Valencia. Dat bleek te kloppen want ik kon hem terugvinden in een filmpje wat daarvan is gemaakt.

Zijn laatste inspanning op topniveau was tijdens de marathon van Valencia op 4 december 2022, waar hij tot 30 kilometer Gidey moest hazen. Daarna heeft hij de marathon op het gemak uitgelopen in 2:30. Daarna heeft hij 8 weken niet meer gelopen.

Omdat hij bij zijn aankomst in Nederland maar weinig hardloopspullen heeft meegekregen (Raceschoenen moesten na het haaswerk weer worden ingeleverd) en hij toch graag wil trainen op goed materiaal heb ik voor hem een paar tweedehands Vaporfly’s gekocht en hem voorzien van een ouder model hardloophorloge. Zo kan hij toch zijn trainingen doen. Hij loopt nu al een paar weken mee op de baan en heeft inmiddels al een paar wedstrijdjes meegelopen. Zo won hij de uurloop in het Kapelse bos en was hij onderdeel van het Zeeland Running estafetteteam wat de derde plaats behaalde.

De komende maanden wil hij weer op het niveau komen wat hij vorig jaar had. Hij wil daarom ook (baan)wedstrijden doen maar heeft dan nog goede spikes nodig en hij zoekt nog sponsors om die aan te kunnen schaffen.