ZEELAND RUNNING
OMSLAGPUNT TEST
Om een goed schema te kunnen maken moet je weten wat je hartslagzones zijn. Door middel van deze inspanningstest kunnen die worden bepaald.
ANAEROBE DREMPEL
Om een persoonlijk hardloopschema te kunnen maken is het noodzakelijk te weten wat de juiste tempo’s zijn die je moet lopen en in welke hartslagzones. Elke keer dezelfde snelheid en afstand geeft geen prikkels om te verbeteren. Variatie is hierbij de sleutel. Het is daarom belangrijk te weten wat je hartslag is bij de aerobe en anaerobe drempels. Tijdens het hardlopen boven de aerobe drempel(2mmol) maakt je lichaam lactaat (melkzuur) aan wat ook meteen wordt afgebroken. Hoe harder je loopt, hoe meer lactaat wordt aangemaakt. Stijgt het lactaatniveau boven een bepaald niveau (anaerobe drempel AND 4mmol), dan loop je spreekwoordelijk in de verzuring. Je lichaam kan het lactaat dan niet meer voldoende afbreken. Als langeafstandsloper train je meestal onder deze drempel, die overigens heel persoonlijk is.
Bij het lopen op vermogen doe je een Critical Power Test. Dit is een test op de atletiekbaan waarbij Critical Power wordt bepaald (het vermogen nodig om 10km te kunnen hardlopen).
MEETMETHODES
De Anaerobe drempel kan op verschillende manieren worden bepaald. Een betrouwbare manier is lactaatmeting waarbij het lactaatniveau in het bloed wordt gemeten. Hierbij wordt tijdens de test steeds een druppeltje bloed uit de vinger genomen. De nadelen van deze meting zijn dat de meting niet continu is en dat de atleet elke 3 minuten even stil moet staan om bloed af te nemen. Een andere methode is de VIAD (vermoedelijke individuele anaerobe drempel) test maar zoals de naam al zegt is deze methode niet 100% betrouwbaar.
Critical Power is eenvoudiger te bepalen door middel van een test op de atletiekbaan met behulp van de Stryd vermogensmeter.
WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK
TEST PROCEDURE
De omslagpunt meting wordt afgenomen op een loopband, waarop de snelheid nauwkeurig kan worden ingesteld en factoren zoals temperatuur, helling en ondergrond constant zijn. De sensor wordt met een band op het bovenbeen geplaatst zodat er geen daglicht bij kan komen. De atleet moet daarnaast een hartslagsensor (band) dragen om de hartslag tijdens de test nauwkeurig te kunnen bepalen. Tijdens de test loop je een aantal blokken van 3 minuten. Die blokken zijn oplopend in tempo. beginnend met wandelen. De atleet loopt op een gegeven moment zo hard dat hij of zij het niet meer kan volhouden en het tempo moet laten zakken. Daarna volgt nog een uitwandelblok van 3 minuten.
De Critical Power test bij het lopen op vermogen vindt plaats op de atletiekbaan. Volgens een voorgeschreven protocol loop je met tussenpauze 3 afstanden (2 ronden, 6 ronden en 3 ronden).